Egyszerű lépés az otthoni energiamegtakarításhoz

Danfoss_ Key visual4 Egy új tanulmány szerint 70 millió európai háztartásban az energiaköltségek jelentősen csökkenthetők a fűtésrendszer és a termosztatikus radiátorszelepek korszerűsítésével.

- 2018. május 24. Forrás DANFOSS FŰTÉS

A fűtés az otthonok energiahasználatának 48-69%-át teszi ki az Európai Unió 24 országában. Az Európai Épületautomatizálási Szabályozók Szövetségének (eu.bac) új jelentése alapján az energiahasználat jelentősen csökkenthető, ha a lakástulajdonosok a szabályozatlan, kézi vezérelt radiátorszelepek helyett termosztatikus radiátorszelepeket használnának, ami automatikusan igazítja a hőmérsékletet az előre beállított szintre. Az eu.bac tanulmány becslése szerint jelenleg az európai radiátorok közül 500 millióra még mindig szabályozatlan szelep van felszerelve, ezzel a háztartások energiát és pénzt pazarolnak évről évre.

„Ha a radiátorszelep szabályozatlan, folyamatosan működésben van, akkor is ha a szoba már felmelegedett a megfelelő hőmérsékletre. A termosztatikus radiátorszelep beállítható, hogy a szoba mindig a kívánt hőmérsékletű legyen, anélkül, hogy csökkentené kényelmünket. Amikor a szobában a hőmérséklet eléri a beállított értéket, a szelep kikapcsolja a radiátort. Ha csökken a hő a termosztatikus szelep ismét bekapcsolja a készüléket. Ez a technológia már évtizedek óta bizonyította, hogy megéri használni.” – állítja Anders Barkholt, a Danfoss lakossági fűtési alelnöke.

Ez a fajta termosztatikus radiátorvezérlés azt jelenti, hogy az otthonok melegen tarthatók energiapazarlás nélkül, mint például, ha ki kell nyitni az ablakot azért, hogy lehűtsük a túl meleg szobát. Ennek segítségével a lakástulajdonosok pénzt spórolhatnak, mialatt a kényelmüket is növelhetik. 

 

 

Jelentős energiatakarékossági lehetőség

A termosztatikus radiátorszelepek hatalmas szerepet játszanak társadalmunk számára az energiamegtakarításban.

Az Eu.bac készített egy részletes, minden országra kiterjedő elemzést az energiahasználatról és fűtésköltségekről az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján. A tanulmány rámutat, hogy az EU lakosai nagyjából 12 milliárd eurót spórolhatnának évente fűtésszámlán és 24 millió tonnával csökkenthető lenne a széndioxid kibocsátás, ha az 500 millió szabályozatlan szelepet kicserélnék termosztatikus radiátorszelepre. Az óvatos becslés alapján átlagosan 18%-kal csökkenne az energiamegtakarítás a termosztatikus radiátorszelep felszerelésével, azonban ez az arány akár nőhet is az évek során.

Czirják Zoltán, a Danfoss sales menedzsere szerint: „Ha energiatakarékosságról van szó, a fűtésrendszer teljesítménye nagyon sokat számít. A termosztatikus radiátorszelep használata kedvező árú és olyan megoldás, amit később sem lehet megbánni, ahhoz, hogy kényelmes és egészséges otthont teremtsünk a lehető legköltséghatékonyabban. A termosztatikus radiátorszelep ára nagyjából megegyezik egy hasonló, azonban szabályozatlan szelep árával, ezért egyértelműnek tűnik, hogy minden radiátoron ilyen szelep legyen.”

Figyelembevéve a teljes felszerelési költséget a munkadíjjal együtt, az eu.bac tanulmány megállapította, hogy a termosztatikus radiátorszelep megtérülési ideje csupán 2 év. Összehasonlítva más magasminőségű termosztatikus radiátorszeleppel, a Danfoss szelep élettartama minimum 20 év, amely bizonyítja mekkora megtakarítási lehetőség rejlik benne a felszerelést követően.

Andres Barkholt kiemeli, hogy „Az energiamegtakarítás egyaránt jó az otthonok tulajdonosainak, a nemzetek gazdaságainak és emellett segít a klímaváltozás elleni harcban is.”


 

Az EUBAC tanulmány fontosabb megállapításai

Az Unió háztartásaiban a radiátorral fűtők nagyjából 40%-ban szabályozatlan, kézi beállítású szelepek vannak felszerelve. 
Az Unió lakosai közel 12 milliárd Eurót spórolnának évente a fűtésszámlájukon ha termosztatikus radiátorszelepeket szerelnének fel otthonaikban.
A háztartások 130 TWh energiát spórolhatnának évente.
A 20 évnél régebbi termosztatikus radiátorszelepek lecserélése további 30 TWh megtakarításhoz vezetne.

 

 

Közösségi részvétel

Közösségi kapcsolatot szeretne velünk?

Ismerjen meg minket, és kapcsolódjon bele a beszélgetésbe