A Danfoss meg tudja oldani a legnagyobb kihívásokat a DC-hálózatokon?

Danfoss_DCGuard Az áramnemek háborúját már egy évszázaddal ezelőtt vívták. Thomas Edison az egyenáram (DC) elkötelezett támogatója volt, míg Nikola Tesla a váltakozó áram (AC) mellett tette le a voksát. Akkor úgy tűnt, hogy a váltakozó áram nyerte a csatát. Elsősorban a nagy távolságú energiaátvitelt lehetővé tevő transzformátor feltalálása miatt.

- 2019. március 25. Forrás Danfoss Drives

Az áramnemek háborúját már egy évszázaddal ezelőtt vívták. Thomas Edison az egyenáram (DC) elkötelezett támogatója volt, míg Nikola Tesla a váltakozó áram (AC) mellett tette le a voksát. Akkor úgy tűnt, hogy a váltakozó áram nyerte a csatát. Elsősorban a nagy távolságú energiaátvitelt lehetővé tevő transzformátor feltalálása miatt.

A váltakozó áram manapság is a fő energiaátviteli forma, de az egyenáram újból erőre kap. A legtöbb modern eszköz valamilyen formában használ egyenfeszültséget, pár példa: LED-világítás, számítógépek, mobiltelefonok és frekvenciaváltók. Az egyenfeszültség használata a váltó helyett növelheti a hatékonyságot és csökkentheti a rendszer helyigényét. A DC-hálózattal történő energiamegtakarításnak akkor van a legnagyobb tere, amikor az energiatárolást a generátoros energiatermeléssel és többféle hajtással egyszerre, egy rendszeren belül használunk.

A DC használatának főbb előnyei:

 

  • Kevesebb AC - DC és DC - AC átalakítás
  • Kevesebb szűrő és transzformátor
  • Nincs meddőáram
  • Nincs szükség szinkronizálásra
  • Hajtásrendszerekben a fékezési energia könnyen, átalakítások nélkül hasznosítható

 

A legnagyobb kihívás a DC-hálózatok használata során a megfelelő védelmek kiválasztása és használata.

Ahogy bármilyen villamos hálózaton, úgy a DC-hálózatokon is előfordulhat rövidzárlat. Az esetleges balesetek és sérülések megakadályozása miatt kifinomult védelmi berendezések szükségesek. Ezért a Danfoss Drives kifejlesztette a VACON® NXP DCGuard™-ot, ami egy elektronikus zárlatvédelmi berendezés. A VACON® NXP DCGuard™ érzékeli a hibaáramokat és igen rövid idő alatt megszakítja és leválasztja a hálózatról a hibás hálózatrészt. A leválasztás az IGBT-félvezetők segítségével mikromásodpercek alatt történik, és a leválasztással biztosítja az épen maradt hálózat további biztonságos üzemét. Ez teljes szelektivitást biztosít a DC-hálózatok között.

A VACON® NXP DCGuard™ a standard VACON® NXP inverteren alapul, egy új alkalmazási szoftver használatával. Elérhető 3 és 4140 A között, 465-1100 V DC feszültségeken és már DNV-GL típusjóváhagyással is rendelkezik.

A VACON® NXP DCGuard™ bemutatkozásával a Danfoss Drives szinte minden komponenst kínál DC-hálózatok létrehozásához. Egyre gyakrabban látjuk DC-hálózatok használatát, például az energiamegtakarítás és a megújuló energiaforrások területén. Az olyan globális megállapodásokkal és szabályzókkal, mint a párizsi klímamegállapodás, egyre növekszik az igény a környezetbarát hajók iránt. A Nemzetközi Hajózási Szervezet (IMO) 2050-ig 50%-os emissziócsökkenést vállalt, ennek a teljesítése a DC-hálózatokkal egyszerűbben kivitelezhető. A hajózásban általános kívánalom, hogy egy alrendszer meghibásodása ne befolyásolja a teljes rendszert, a hajó mozgásképes maradjon. Ezzel a VACON® NXP DCGuard™ létfontosságú része lehet a hajók elektromos fedélzeti rendszerének.

Bizonyított tapasztalat

A Danfoss az első DC-hálózatokhoz használt megoldását már 2009-ben leszállította egy folyami utasszállító hajóra, manapság már 50-nél is több hajó üzemel ilyen rendszerrel. Az első VACON® NXP DCGuard™ 2016-ban került beépítésre egy Amszterdamban közlekedő kompon. A hajón minden Danfoss Drives hibrid megoldás alkalmazásra került, ezzel egy egészen új szintre emeltük az energiahatékonyságot a hajón és a teljes szelektivitás is biztosított.  

 

 

Közösségi részvétel

Közösségi kapcsolatot szeretne velünk?

Ismerjen meg minket, és kapcsolódjon bele a beszélgetésbe